Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Advarselsmeddelelse
Begivenheden har allerede fundet sted.

Korkoncert: Ars Nova opfører John Frandsens Requiem

MAR
27

Korkoncert: Ars Nova opfører John Frandsens Requiem


Dato Søndag d. 27. marts 2022, kl. 16:00
Sted Vor Frelsers Kirke, Torvet 9, 8700 Horsens
Korkoncert: Ars Nova opfører John Frandsens Requiem

Ars Nova Copenhagen uropfører en ny kammerversion af John Frandsens stærke Requiem, med hjælp fra kor fra hele byen.

Kom til introduktion 45 min før koncerten (kl. 15.15).

Støttekoncerter i krigens skygge

Koncerterne med John Frandsens Requiem har, i lyset af krigen i Ukraine, fået en ny forfærdelig relevans, og derfor har vi i samråd med komponisten og koncerternes arrangører besluttet at tilegne koncerterne til krigens ofre. Indsamling ved koncerten gå til til Røde Kors, og vi opfordrer alle, til at støtte med hvad de kan. 

Et dansk requiem til tiden

I 2013 uropførte DR Symfoniorkesteret og DR Koncertkoret sammen med fem solister den danske komponist John Frandsens Requiem. Koncerten var en stor succes. De professionelle anmeldere roste værket til skyerne, og efter koncerten skrev et medlem af publikum til komponisten: 

”Dit værk ramte nogle sider ved denne musiktype, som jeg ikke har oplevet før, samtidig med at det bekræftede den tradition, som det baserede sig på og placerede sig i. Kombinationen af det meget forskellige udtryk i værkets enkelte bestanddele og de sammenhænge, som man klart fornemmede og oplevede, gjorde det til en meget helstøbt oplevelse. Jeg blev meget bevæget på forskellige måder i løbet af de næsten to timers intense oplevelse, fra dødsangst og græmmelse til melankoli og rørelse, og tårer pressede sig på mere end én gang.”

Turné i hele Danmark

I betragtning af, hvor sjældent en dansk komponist giver sig i kast med at skrive et requiem, burde værket derfor i de mellemliggende år have været opført mange gange. Men musik, skrevet for så stor en besætning, bliver desværre uanset kvaliteten ikke opført hverken hvert eller hvert andet år. John Frandsen spurgte derfor i 2019 Ars Nova Copenhagen, om ensemblet kunne have lyst til at opføre værket i en ny version for kor og orgel. Ars Nova og chefdirigent Paul Hillier takkede straks ja til tilbuddet. Kammerversionen af Requiem er nu færdig, og Ars Nova har allieret sig med domorganist Kristian Krogsøe (Aarhus), som vil varetage orgelstemmen. Der er planlagt i alt ti koncerter overalt i Danmark omkring påske 2021. Varigheden af kammerversionen bliver 75-80 minutter, og værket opføres uden pause. 

En sjælden begivenhed

Ikke mange giver sig i kast med at skrive et værk som dette, men hvis nogen i Danmark skulle gøre det, måtte det nok være John Frandsen, som ud over at være en af landets mest spændende og produktive komponister gennem sit virke som organist igennem mange år har levet med den teologiske og kirkemusikalske tradition, som ikke bare den den danske højmesseordning, men også hans eget Requiem udspringer af. I værket stilles de undertiden drabelige tekster fra den latinske dødsmesse overfor mere inderlige moderne salmetekster af den danske salmedigter Simon Grotrian.

De medvirkende

Vokalgruppen Ars Nova Copenhagen består af 12 sangere og anses for at være blandt verdens førende ensembler af sin type. Ars Nova har specialiseret sig i fortolkningen af renæssancens polyfone kormusik og ny vokalmusik, der udføres med præcision og nerve og med en sound, som vækker opmærksomhed overalt i verden – og har igennem årene turneret i mere end 35 lande. Kristian Krogsøe er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium og i Berlin og er en af sin generations førende danske kirkemusikere. Han blev i 2007 – som 24-årig – ansat som domorganist i Aarhus. Ars Novas chefdirigent igennem mere end 20 år, Paul Hillier, er englænder og anses for at være en af verden bedste kordirigenter. Han var stiftende medlem af den legendariske vokalkvartet The Hilliard Ensemble og grundlagde senere Theatre of Voices, som han stadig står i spidsen for. 


Koncerten er gratis og alle er velkomne.